niedz.. wrz. 26th, 2021

Właściwości białej herabty

Biała herbata to napój, którego prozdrowotne właściwości znane i doceniane są od wielu lat. Dzięki temu, że jest najmniej przetworzonym rodzajem herbaty, zawiera najwięcej składników odżywczych, a także witamin. To, co ją wyróżnia to delikatny i wyjątkowy smak i aromat. Jakie są właściwości i działanie białej herbaty? W jaki sposób ją parzyć, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poniższym artykule.

Biała herbata – właściwości

Dzięki temu, że herbata ta zostaje zabrana na wczesnym etapie, ma ona nie tylko delikatniejszy smak i aromat, lecz także wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest to w dużej mierze spowodowane przez fakt, iż młode listki herbaty zawierają aż trzy razy więcej utleniaczy niż te, które zostały zebrane później.

Na szczególną uwagę zasługują właściwości przeciwutleniające, które hamują proces starzenia się komórek. Dzieje się to za sprawą polifenoli i katechinów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Z tego też powodu, uważa się, że regularne spożywanie białej herbaty to doskonały sposób na to, by zapobiegać nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Katechiny są pomocne w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, pomagają obniżyć tzw. zły cholesterol, będący przyczyną miażdżycy.

Kolejną niezwykłą właściwością białej herbaty jest jej wpływ na układ odpornościowy. Jej napar może pobudzać nasz układ immunologiczny do walki z różnego rodzaju chorobami. Spożywając ten napój, możemy zapobiec rozwojowi próchnicy. Świetnie nadaje się również do przemywania skóry, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Z powodzeniem może nam zastąpić płyn do płukania jamy ustnej. Biała herbata wykazuje także działanie pobudzające, które przebiega nieco łagodniej i trwa dłużej niż po spożyciu kawy.

Co jeszcze warto wiedzieć o białej herbacie?

To, co wyróżnia białą herbatę to jej jasny kolor. Na uwagę zasługuje, wspominany już wyżej, najłagodniejszy smak ze wszystkich herbat. Według zaleceń wielu producentów należy jedną łyżeczkę suszu zalać wodą w temperaturze 80 st. C. Jest to ważne, gdyż zalanie ją wrzątkiem, może pozbawić nasz napar wielu cennych właściwości. Należy parzyć ją od 2 do 5 minut. Liście można wykorzystać ponownie, mając na uwadze, iż każdy kolejny napój będzie łagodniejszy i słabszy w smaku. Możemy jej smak urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak cukier czy miód. Warto jednak wiedzieć, iż każdy z nich może zmniejszyć aktywność substancji leczniczych.

Biała herbata w ciąży nie jest zabroniona, warto jednak zachować umiar w jej spożywaniu. Mimo pozytywnego wpływu na zdrowie kobiety ciężarnej zawarta w herbacie spora ilość garbników może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. To z kolei prowadzić może do ograniczania wchłaniania substancji odżywczych. Dzięki temu, że herbata biała jest delikatna w smaku, polecana jest także dla najmłodszych. Krótka zaparzana, może być podawana dla dzieci już w 2-3 roku życia. Z powodzeniem mogą ją spożywać także osoby starsze, pamiętając jednak o krótkim czasie jej parzenia.

Copyright © All rights reserved.